Det du må huske på når du handler lamper og lyskilder på nett


De aller fleste nordmenn er selvfølgelig godt kjent med netthandel, og kjøper alt fra dagligvarer til biler med noen få tastetrykk. Likevel kan det være mye å huske på når du kjøper for eksempel lamper på nett, og det er greit å bruke litt tid på å se til at alle de små detaljene blir riktige. Da sikrer du at du får akkurat den lampen du er på jakt etter – samtidig som du sparer tid og penger.

Velg en godt etablert forhandler

Til å begynne med er det greit å velge en forhandler som et godt etablert i markedet, og som kjenner til Norge. I noen helt spesielle tilfeller kan det kanskje være aktuelt å importere en lampe på egen hånd, men i stort er det greit å være forsiktig med å kjøpe lamper og annet elektrisk utstyr fra butikker som du ikke kjenner bakgrunnen til.

Forhandlere med fokus på norske kunder, Lampegiganten på https://www.lampegiganten.no/ er et godt eksempel, tilbyr også fraktløsninger og betaling som er tilpasset norske kunder. Samtidig gjør netthandel det mulig å tilby et sortiment som er mange ganger større enn lokale fysiske butikker.

Planlegg hvilken belysning du trenger i hjemmet ditt

For de aller fleste boligeiere er det å handle lamper en prosess over tid. Ikke minst er det mange som tar med seg gulvlamper og andre frittstående lyskilder fra en bolig til en annen. Likevel kan det være greit å starte helt fra bunnen av noen gang, og faktisk prøve å lage en helthetlig løsning.

Det er vanlig å skille mellom allmennbelysning eller grunnbelysning, arbeidsbelysning og stemningsbelysning. Disse må ses i sammenheng, og de aller fleste vil begynne med å planlegge en god løsning for allmennbelysning. Det dreier seg da om for eksempel taklamper, spoter og indirekte belysning som lyser opp et helt rom. Arbeidsbelysning er mer konkret rettet mot for eksempel kjøkkenbenk, skrivebord eller lesekroken. Stemningsbelysning er det avsluttende elementet, som kompletterer øvrig belysning.

Type pærer, smarthjem, integrerte armaturer – mange valg

Det var kanskje noen som trodde at det å fjerne de gamle glødepærene ville gjøre det enklere å navigere i utvalget av lyspærer og lyskilder. Det er definitivt ikke tilfelle, da det finnes et uendelig stort utvalg alternativer – med forskjellige lysstyrke, fargetemperatur, smart hjem-egenskaper, dimming og mye mer.

Det er lurt å ha et forhold til disse faktorene, det er for eksempel ikke optimalt å blande en mengde forskjellige fargetemperaturer («kaldt» og «varmt» lys) i et og samme rom. Mange lyspærer kan også fjernstyres, noe som kan være et valg hvis du ønsker å lage en fleksibel løsning. Legg merke til at noen pærer også har fargetemperatur som kan justeres, noe som kan være en løsning på utfordringen med forskjellige pærer med tilhørende ulike fargetemperaturer.

Til slutt er det greit å være åpen for å vurdere armaturer med integrert lyskilde. Den ekstremt lange levetiden til LED-lyskilder gjør slike produkter fornuftige. Du kan helt enkelt forvente at lyskilden har en like lang levetid som selve armaturen den er montert i.